Смажені мідії
Заморожені мідії можна приготувати дуже смачно. Спробуйте їх посмажити на сковороді з цибулею, часником та білим вином.
Якщо ви не щасливий житель приморського міста, то вам доведеться шукати мідії у великих супермаркетах, де вони продаються в замороженому вигляді. Молюски можуть бути в раковині або вже очищені, в упаковках або навесні. Найчастіше це напівфабрикат, тобто варено-морожені мідії, які потребують мінімальної термічної обробки. Їх важливо не переварити, тоді м’ясо залишиться м’яким, а не перетвориться на гуму.
Готувати морепродукти можна по-різному: маринувати, смажити, тушкувати в соусі або запікати в духовці. Один із найпростіших рецептів — мідії, смажені на сковороді, з часником та цибулею, у білому вині. Готується страва швидко, можна подавати в теплому вигляді з рисом або як холодну закуску.
Загальний час приготування: 20 хвилин + час на розморожування
Час приготування: 10 хвилин
Вихід: 2 порції
Інгредієнти
мідії варено-морожені чищені – 350-500 г
вершкове масло – 30 г – олія – 2 ст. л. цибуля – 1 шт. Часник – 2 зуб. Біле сухе вино – 100 мл сіль і перець – до смаку за смаком
лавровий лист – 1 шт.
перець чорний горошок – 6 шт.
перець запашний – 1 шт.
Мідії потрібно заздалегідь розморозити, найкраще на полиці холодильника. Потім ретельно промити під натиском проточної холодної води – це необхідно зробити для того, щоб вимити з м’яса частинки піску та залишки черепашки. Великі мідії слід почистити від нутрощів, залишивши лише два м’язи та мантію. Дрібні можна не чистити, а вирвати тільки так звану «борідку» (такий жорсткий наріст у вигляді пучка водоростей), до речі, в Азії вважають, що в такому вигляді вживати морепродукти навіть корисніше для здоров’я.
Далі мідії потрібно обробити пором. Навіщо? Як правило, заморожені мідії продають вже вареними, тобто вони не потребують повноцінного варіння, але легку теплову обробку провести все ж таки потрібно. Найкраще бланшувати мідії на пару, а не в окропі, тоді вони «не виваряться», вийдуть більш насиченими за смаком і збережуть усі цінні властивості. Я довела до кипіння воду в ковшику, кинула лавровий лист, чорний та запашний перець для аромату. Вгорі встановила друшляк, у нього завантажила мідії, накрила кришкою та витримала 5-6 хвилин.
Поки мідії бланшуються на пару, паралельно на сковороді я розігріла вершкове масло і додала трохи рослинного, пасерувала на ньому один зубчик рубаного часнику та цибулину, нарізану дрібним кубиком. Не засмажуйте їх надто сильно, інакше часник може гірчити.
Бланшировані молюски виправила на сковороду і змішала з цибулею та часником. Влила біле вино, посолила та перчила до смаку. Зверніть увагу, що вино має бути сухим. Напівсолодкі та солодкі десертні сорти не підходять.
Обсмажувала 4-5 хвилин — за цей час усі смаки з’єднаються, а спирт випарується, вино залишить після себе приємний аромат та легку кислинку. Забрала з вогню, збризнула лимонним соком, посипала рубаним зубчиком часнику та петрушкою.
От і все – смажені мідії готові! Можна подавати з рисом або дочекатися, поки охолонуть, щоб запропонувати як закуску. Приємного апетиту!